Historie


De Koppelpaarden is een begrip in Lichtenvoorde. Ergens begin 18e eeuw werd het pand gebouwd, schuin tegenover de Bonifaciuskerk, in het hart van de Keistad. De naam verwijst naar een nostalgische activiteit die voor de deur van het pand plaatsvond: het omkoppelen van de paarden voor de paardentram! Passagiers van deze ‘tram’ dronken er wat en vervolgden hun reis. In die tijd zat er ook een winkel met koloniale waren als koffie, thee, tabak en specerijen. De markante zeskantige toren werd pas in 1926 aangebouwd. Vanaf de eindjaren ‘50 groeide hotel De Koppelpaarden uit tot het onbetwiste trefpunt van Lichtenvoorde.

Nagenoeg alle inwoners en verenigingen vonden er gastvrij onderdak. Er werd volop vergaderd, getrouwd, gerouwd, gedanst en gefeest bij de familie Kruip. De uitstekende keuken en de gastvrijheid van De Koppelpaarden werden geroemd! De zalen zaten tjokvol tijdens de jaarlijkse kermis, de buutavonden van de Keiensloppers waren steevast uitverkocht, de agenda barstte van activiteit en alleen de ‘Hoogmis in de Bonifaciuskerk” slaagde er toen nog in om meer bezoekers dan De koppelpaarden te trekken. Door aangescherpte regelgeving werd in 1974 besloten de hotelfunctie te schrappen. Het feesten ging echter volop door in Bourgondisch Lichtenvoorde. En hoe! Tijdens de kermissen, het Keifestival en de vermaarde Nieuwjaarsparty’s van de KGB band bleek de zaal steevast te klein. Iedereen moest en zou er bij zijn! De Koppelpaarden was altijd ‘the place to be’ voor memorabele hoogtepunten. Van 1989 tot 2017 werd de zaak gerund door William en Diana Kruip.

Een groep van zeven betrokken Lichtenvoordenaren ging voor behoud van De Koppelpaarden als oudste horecazaak van De Keistad. Eendrachtig werd besloten het karakteristieke horecapand te kopen en in korte tijd zijn er ambitieuze plannen gemaakt. De Koppelpaarden ondergaat een rigoureuze verbouwing! Het hotel komt terug met 11 luxe kamers op 4 sterren niveau. Het café, restaurant en de zaal krijgen ook een facelift en naar een ambitieuze enthousiaste horeca ondernemer met gevoel voor de plaatselijke ‘spirit’ wordt momenteel naarstig gezocht. 

Feiten en jaartallen De Koppelpaarden


• Halverwege 17e eeuw is het vermoedelijk eerste pand gebouwd
• 1832: eigenaar J.A Weijenborg
• 1915: eigenaar W.R Dusseldorp
• 1926: eigenaar H.W.J.Sterenborg , aanbouw van de zeskantige toren
• 1927: eigenaar familie Gleis
• 1955: eigenaar A.B.J (Antoon) Kruip
• 1989: eigenaar William Kruip
• 2016: eigenaar vriendengroep betrokken Lichtenvoordenaren
• 2017: verbouw en compleet nieuwe hotelaccomodatie

• 1-3-2018 : Gereed!! HOTEL DE KOPPELPAARDEN.