fbpx

Ontdek de Achterhoek en de omgeving van Lichtenvoorde

In de omgeving van Lichtenvoorde is ontzettend veel te doen, te beleven en te proeven. Als u te gast bent bij de Koppelpaarden heeft u de perfecte uitvalsbasis om op pad te gaan in de Achterhoek. In de buurt van Lichtenvoorde vindt u wijngaarden, ambachtelijke bierbrouwerijen, een kaasboerderij en een uniek bloemenveld. Fietst en wandelt u graag? Dan kunt u hier duizenden kilometers afleggen op de mooiste fiets- en wandelroutes. 

0,70 km

1 min

Wandelen en fietsen in de Achterhoek

Als u van wandelen en fietsen houdt, dan moet u wel van de Achterhoek houden. Via het Achterhoekse wandelnetwerk kunt u maar liefst 3000 kilometer wandelen door het verrassende landschap. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, zijn er in het wandelnetwerk 150 startlocaties. Gaat u liever fietsen, ook dan is er genoeg te ontdekken in deze fietsregio bij uitstek. Want de Achterhoek is door de fietsersbond uitgeroepen tot het beste fietsgebied van Nederland. 

8 km

25 min

Speciaalbieren Brouwersnös

Als bierliefhebber kunt u ook een bezoekje brengen aan ‘t Brouwersnös. Dit is een ambachtelijke stadsbrouwerij in de vestingstad Groenlo, de plek waar jarenlang Grolsch werd gebrouwen. In 2004 verdween Grolsch uit Groenlo. De grondleggers van Grolsch, de neven Frans en Andries de Groen, hebben gezorgd dat in 2018 deze nieuwe brouwerij de deuren opende. Tijdens een rondleiding van ongeveer 45 minuten kunt u bekijken hoe de speciaalbieren worden gebrouwen en vragen stellen over het brouwproces.  

5 km

15 min

Erve Kots Museum en Brouwhoes

In openluchtmuseum Erve Kots ziet u hoe de Achterhoekse boer vroeger woonde en werkte. In een decor van historische boerderijen, een rosoliemolen, een houtzagerij en een grote collectie oude gebruiksvoorwerpen ziet en voelt u vervlogen tijden opnieuw tot leven komen. Bij Erve Kots vindt u ook het Brouwhoes waar op traditionele wijze bier en pils wordt gebrouwen. U drinkt hier een glaasje Frederik Hendrik, een pilsner vernoemd naar de prins die op de plek van Erve Kots zijn hoofdkwartier had tijdens de belegering van Grol in 1627.

6 km

20 min

Achterhoekse wijngaarden

Voor de wijnliefhebbers onder ons zijn de Achterhoekse wijngaarden zeker een bezoekje waard. Sinds 2004 is een groep Achterhoekse boeren gestart met wijnbouw. Door de komst van nieuwe druivenrassen die een veel kortere rijpingstijd hebben, is het ook mogelijk om in een land als Nederland druiven te verbouwen. Daardoor ziet u in het Achterhoekse landschap verschillende wijngaarden. Van mei tot september kunt u bij de meeste Achterhoekse wijnbouwers terecht voor een rondleiding en de Achterhoekse wijnen proeven.

4 km

9 min

Natuurgebied Koolmansdijk

Bezoekt u ons in het voorjaar of de zomer? Bij de Koolmansdijk in Lievelde ligt een uniek veld van 70 hectare met zeldzame bloemen- en grassoorten. U kijkt uw ogen uit als de orchideeën in het voorjaar en de zomer bloeien. Maar ook ziet u hier Duizendguldenkruid, Campanula, Gewone Brunel en Grote Ratelaar. Het natuurgebied is ook bijzonder omdat er veel insecten en vlinders te vinden zijn die weinig voorkomen. Er loopt een wandelpad dwars door de velden en rondom is een fietspad aangelegd.

0,70 km

1 min

Kerkenpaden

Voor wandelaars en fietsers zeker de moeite waard: de kerkenpaden die u vindt in de omgeving van Lichtenvoorde. Kerkenpaden zijn paden die dwars door weilanden gaan, langs sloten, over bruggetjes en door de bossen. De kortste route om vroeger bij de kerk te komen, waren de weggetjes binnendoor. Hierdoor is een groot netwerk van kerkenpaden ontstaan die in de omgeving van Lichtenvoorde in ere zijn hersteld en vrij toegankelijk zijn. U kunt dus met de fiets of wandelend dwars door het Achterhoekse landschap. 

5 km

15 min

Kaasboerderij Weenink

In de Achterhoek vindt u veel streekproducten. Kaasboerderij Weenink in Lievelde, vlakbij Lichtenvoorde, is daar een goed voorbeeld van. Hier koopt u de kaas die op de boerderij gemaakt wordt, maar in de bijbehorende boerderijwinkel vindt u ook verschillende andere streekproducten. Kaasboerderij Weenink is ook een echte beleefboerderij: kinderen mogen hier tussen de dieren doorlopen en lekker knuffelen met de konijnen, kalfjes en pony’s. En u kunt hier boerengolf spelen of met tijdens een rondleiding zien hoe het proces van gras tot kaas in zijn werk gaat. 

Bekijk meer op Achterhoek.nl

In de Achterhoek en in de omgeving van Lichtenvoorde is nog veel meer te doen. Als u te gast bent bij De Koppelpaarden in Lichtenvoorde, heeft u een prima uitvalsbasis om de verschillende bezienswaardigheden te bekijken of om ergens een begin te maken aan uw wandel- of fietstocht. Wilt u een compleet overzicht van alles wat er te doen is in de Achterhoek, dan raden we u aan om een kijkje te nemen op de website van Achterhoek Toerisme.