Onze geschiedenis

Welkom in de rijke geschiedenis van Hotel De Koppelpaarden, een unieke plek doordrenkt met verhalen en herinneringen die teruggaan tot de vroege jaren ’50. Gelegen in het hart van Lichtenvoorde, heeft dit historische etablissement door de decennia heen talloze transformaties ondergaan, maar heeft altijd zijn rol behouden als een levendige ontmoetingsplaats voor gemeenschap, viering en samenzijn.

Renovatie 2017, 2018 en 2023

In 2016 stond het kenmerkende horecapand al geruime tijd te koop. Met de intentie om de rijke geschiedenis van De Koppelpaarden te behouden, besloot een toegewijde groep van zeven betrokken Lichtenvoordenaren gezamenlijk het heft in handen te nemen en het pand te verwerven. In november 2016 werd de aankoop voltooid, en in de daaropvolgende jaren, in 2017 en 2018, onderging het pand een grondige transformatie.

Om het historische erfgoed van De Koppelpaarden te koesteren, werd niet alleen het bestaande hotel gerenoveerd, maar werd ook het aangrenzende gebouw geïntegreerd in het geheel. In het jaar 2023 is dit aangrenzende gebouw volledig gerenoveerd, inclusief de toevoeging van acht nieuwe hotelkamers. Daarnaast zijn een receptie, een boardroom en een eigentijdse ontbijtruimte gerealiseerd, waardoor De Koppelpaarden haar gasten een nog completere ervaring biedt.

Jaren ’70 en ’80

In de swingende jaren ’70 en ’80 nam de familie Kruip, toenmalige eigenaren, in 1974 een rigoureus besluit: de hotelfunctie van De Koppelpaarden verdween vanwege strengere regelgeving. Maar dat betekende niet het einde van de feestvreugde. Integendeel, De Koppelpaarden bleef het epicentrum van levendige festiviteiten. Tijdens kermissen, het Keifestival en de legendarische Nieuwjaarsparty’s van de KGB-band bleek de zaal steevast te klein. Iedereen wilde erbij zijn, want De Koppelpaarden was simpelweg ’the place to be’ voor onvergetelijke hoogtepunten.

Trefpunt van de jaren ‘50

Sinds de jaren ’50 groeide hotel De Koppelpaarden gestaag uit tot dé ontmoetingsplaats van Lichtenvoorde. Het was dé hotspot voor inwoners en verenigingen om te vergaderen, trouwen, rouwen, dansen en feesten. De voortreffelijke keuken en hartelijke gastvrijheid van De Koppelpaarden werden alom geprezen. Tijdens de jaarlijkse kermis en de buutavonden van de lokale carnavalsvereniging De Keienslöppers zaten de zalen afgeladen vol. Alleen de Hoogmis in de Bonifaciuskerk wist destijds meer bezoekers te trekken dan De Koppelpaarden.

Gebouwd begin 18e eeuw

In het bruisende hart van Lichtenvoorde bevindt zich hotel De Koppelpaarden, gehuisvest in een historisch en opvallend pand. Dit gebouw stamt uit het begin van de 18e eeuw en diende oorspronkelijk als locatie voor het omkoppelen van paarden voor de paardentram. De naam “De Koppelpaarden” herinnert nog steeds aan die tijd. Reizigers die met de paardentram op hun bestemming wachtten, gebruikten deze plek om iets te drinken voordat ze hun reis voortzetten. In die periode bevond zich ook een winkel in het huidige De Koppelpaarden, waar koloniale waren zoals koffie, thee, tabak en specerijen werden verkocht. De kenmerkende zeskantige toren, die vandaag de dag nog steeds een opvallend onderdeel van het pand is, werd pas in 1926 toegevoegd.

Scroll naar boven